Témakörök

> Demográfia
> Egészségügyi rendszerek jellemzői
> Egészségügyi kiadások
> Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus
> Forrásallokáció
> Népegészségügy
> Alapellátás, járóbeteg-szakellátás
> Fekvőbeteg ellátás
> Rehabilitáció és hosszú távú ellátás
> Mentés
> Gyógyszerek
> Egészségügyi dolgozók
> Minőségügy
> e-egészségügy
> Egészségügyi reformok
> Egészségpolitika
> Egészségügyi statisztika
> EU egészségügy
> Ország-információk
> Események
> Hasznos linkek
> Eu tagországok linkgyűjteménye
> Egészségügyi Világszervezet (WHO)
> OECD
> E-mail
> Szerkesztők, kapcsolat


>

Vissza a főoldalra
> HOL hírlevél
> GYEMSZI IRF Honlap
> Dr.Info

Keresés


Elégtelen higiénia az ír kórházakban


Az ír kórházak vezetőinek láthatóan nem sikerül javítani a klinikák rossz higiéniai állapotát – derül ki egy aktuális kutatásból. A tanulmány szerint a vizsgált állami kórházak egyike sem felel meg az ír egészségügyi minisztérium által elrendelt higiéniai elvárásoknak.

A tanulmányt az Egészségügyi Minőségi és Információs Hatóság (Health Information and Quality Authority, HIQA) készítette. Ez egy független felügyelő hatóság, amelyet az ellátás minőségének ellenőrzésével bíztak meg. A szakértők országszerte 51 állami klinikát kerestek fel, és arra az eredményre jutottak, hogy ezek egyike sem tudja teljesíteni az ír egészségügyi minisztérium által „szükségesnek”, ill. „kívánatosnak” minősített higiéniai kritériumokat.

A HIQA szerint a vizsgált klinikák közül kilencben a tisztaság olyan mértékben nem volt megfelelő, hogy a betegek élete „akut veszélybe került”. Írországban a nozokomiális fertőzések száma évek óta jelentősen emelkedik. Az ír szakorvosok szerint a kórházakban uralkodó rossz higiéniai viszonyok a fő okai a multirezisztens betegséghordozók terjedésének.

Az Egészségügyi Minőségi és Információs Hatóság az 51 vizsgált kórház közül 35 esetében „a higiénia nyilvánvaló elégtelenségét” állapította meg. Az 51 klinika közül csupán 7 mutathat fel jobb értékelési eredményeket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezeken a klinikákon ne lenne szükség a higiéniai viszonyok fejlesztésére – tette hozzá a hatóság szóvivője.

A HIQA arra utalt, hogy az egészségügyi minisztérium által felállított értékelési mérce szerint a kórházak higiéniája meglehetősen alacsony szintű. Az ír orvosok és betegek szervezetei azonnali intézkedések megtételét követelik az egészségügyi minisztériumtól, amelyek a kórházak higiéniai körülményeiknek haladéktalan javítására irányulnak.(AZS)

Forrás: http://www.aerzteblatt.de/v4/news/news.asp?id=30575


2007-11-27 14:48:15


Vissza