Témakörök

> Demográfia
> Egészségügyi rendszerek jellemzői
> Egészségügyi kiadások
> Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus
> Forrásallokáció
> Népegészségügy
> Alapellátás, járóbeteg-szakellátás
> Fekvőbeteg ellátás
> Rehabilitáció és hosszú távú ellátás
> Mentés
> Gyógyszerek
> Egészségügyi dolgozók
> Minőségügy
> e-egészségügy
> Egészségügyi reformok
> Egészségpolitika
> Egészségügyi statisztika
> EU egészségügy
> Ország-információk
> Események
> Hasznos linkek
> Eu tagországok linkgyűjteménye
> Egészségügyi Világszervezet (WHO)
> OECD
> E-mail
> Szerkesztők, kapcsolat


>

Vissza a főoldalra
> HOL hírlevél
> GYEMSZI IRF Honlap
> Dr.Info

Keresés


Új kutatási központok alakultak a népbetegségnek számító megbetegedések leküzdése érdekében Németországban


2011. június 9-én mutatták be a hat egészségfejlesztési kutatóközpontot Németországban. A központokkal létrehozásával optimális kutatási feltételeket kívánnak teremteni a népbetegségnek számító diabetes, rák, neurodegeneratív megbetegedések, szív- és érrendszeri megbetegedések, tüdőbetegségek és fertőző betegségek terén.

2011. június 9-én került sor a hat új egészségfejlesztési kutatóközpont bemutatására Németországban. A központokkal optimális kutatási feltételeket kívánnak teremteni a népbetegségnek számító diabetes, rák, neurodegeneratív megbetegedések, szív- és érrendszeri megbetegedések, tüdőbetegségek és fertőző betegségek számára, mivel továbbra is aggasztó azoknak a betegeknek a száma, akik ezekben az ún. népbetegségnek számító betegségekben szenvednek vagy betegszenek meg.

Az új központok ebben a formában nemzetközi szinten is egyedülállónak számítanak, ami az országot az egészségkutatás terén szintén az élvonalba emelheti. Ezt a nézetet osztja a gyógyszerkutatással foglalkozó német vállalatok szövetsége is. Véleményük szerint ezek a központok Németország tudományos hírnevét nemzetközi szinten csak tovább növelik, ezzel jó alapot teremtve az új gyógyszerek, diagnosztikai és orvostechnikai eszközök magasabb színvonalú fejlesztéséhez, amivel közvetetten hozzájárulnak a betegek ellátásának javításához.

A hat központ közül kettő (Deutsches Zentrum für Neurodegenerative Erkrankungen, Deutsches Zentrum für Diabetesforschung) már 2009-ben megkezdte működését 20 tagintézménnyel összesen 13 működési helyen. A most megnyitott négy új központhoz pedig 27 működési helyen száznál is több főiskola, egyetemi klinika és egyetemen kívüli kutatóintézet tartozik. A kutatási munkák többek között a diagnosztika és az ellátás javítását, illetve individuális terápiák koncepcióinak kidolgozását célozzák, amik együttesen a betegek optimálisabb ellátását eredményezhetik.

A Szövetségi Kutatási Minisztérium a központokat 2015-ig mintegy 700 millió euróval támogatja. A minisztérium véleménye szerint a javuló megelőzés és terápia nem csak a betegek életminőségének és várható élettartamának növekedésével járhat, hanem hosszú távon szintén csökkenhetnek a járulékos pénzügyi terhek is.

A központokkal kapcsolatos további információk a következő linkeken érhetőek el:
Deutsches Zentrum für Herz-Kreislauf-Forschung: http://www.bmbf.de/de/16542.php
Deutsches Zentrum für Infektionsforschung: http://www.bmbf.de/de/16544.php
Deutsches Zentrum für Lungenforschung: http://www.bmbf.de/de/16549.php
Deutsches Konsortium für Translationale Krebsforschung: http://www.bmbf.de/de/16551.php
Deutsches Zentrum für Diabetesforschung: http://www.bmbf.de/de/14064.php
Deutsches Zentrum für Neurodegenerative Erkrankungen: http://www.bmbf.de/de/16553.php


Forrás:
Bundesministerium für Bildung und Forschung, http://www.bmbf.de/de/gesundheitszentren.php
Letöltés dátuma: 2011.06.10.
Deutsches Äezteblatt:
Neue Zentren zur Erforschung von Volkskrankheiten vorgestellt, http://www.aerzteblatt.de/nachrichten/46183/Neue_Zentren_zur_Erforschung_von_Volkskrankheiten_vorgestellt.htm
Letöltés dátuma: 2011.06.10.


2011-06-10 13:20:07


Vissza