Témakörök

> Demográfia
> Egészségügyi rendszerek jellemzői
> Egészségügyi kiadások
> Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus
> Forrásallokáció
> Népegészségügy
> Alapellátás, járóbeteg-szakellátás
> Fekvőbeteg ellátás
> Rehabilitáció és hosszú távú ellátás
> Mentés
> Gyógyszerek
> Egészségügyi dolgozók
> Minőségügy
> e-egészségügy
> Egészségügyi reformok
> Egészségpolitika
> Egészségügyi statisztika
> EU egészségügy
> Ország-információk
> Események
> Hasznos linkek
> Eu tagországok linkgyűjteménye
> Egészségügyi Világszervezet (WHO)
> OECD
> E-mail
> Szerkesztők, kapcsolat


>

Vissza a főoldalra
> HOL hírlevél
> GYEMSZI IRF Honlap
> Dr.Info

Keresés


Korrupció: az egészségügy globális problémája


A Transparency International elnevezésű korrupcióellenes szervezet Londonban közzétette éves jelentését. A „Global Corruption Report 2006” súlypontját az egészségügyben tapasztalt korrupció képezte. A Transparency International az egészségügyet nagyfokú bonyolultsága miatt különösen hajlamosnak tartja a korrupcióra, amelyet a tudósításban számtalan példán keresztül illusztrált.

Globálisan tekintve az egészségügy minden szintjén jellemző a korrupció, az egészségügyi minisztériumtól egészen a betegekig. A közpénzek ugyanis a korrupt hivatalnokok révén magánzsebekbe vándorolnak, a klinikákról pedig egyes dolgozók eltulajdonítanak felszerelési tárgyakat, orvosi műszereket. A bérlistákon olyan alkalmazottak szerepelnek, akik valójában nem is léteznek. A megvesztegetési pénzek különösen elterjedtek. Gyakori eset, hogy az egészségügyi dolgozók díjat számolnak fel olyan szolgáltatásokért, amelyeknek ingyenesnek kellene lenniük. Bulgáriában és más délkelet-európai országokban az orvosok pénzt vagy ajándékot fogadnak el az orvosi kezelésért. Ennek összege 10-50 dollár között van, de akár 1100 dollár is lehet, a megvesztegetési pénz azonban nem garantálja a jobb minőségű szolgáltatást.

A Fülöp-szigeteken a gyógyító személyzet megvesztegetésének 10%-kos növekedésével 20%-kal csökkent a védőoltást kapott gyermekek aránya. Kambodzsában a sikkasztások ahhoz vezettek, hogy az ország bizonyos egészségügyi mutatói az egészségügyi kiadások növekedése ellenére rosszabbodtak. Ezzel ellentétben Nagy-Britanniában a korrupció okozta veszteségeket 1999 óta a megerősített ellenőrző intézkedések révén 300 millió dollárral csökkentették. Costa Ricában, amely azon országok közé tartozik, ahol az egészségügyi kiadások részaránya a társadalmi összterméken belül a legmagasabb, állítólag a 40 milliós nemzetközi dollárkölcsönök csaknem 20%-a, melyet a felszerelési tárgyak beszerzésére szántak, magánzsebbe vándorolt.

A Transparency International szerint a gyógyszeripar piaci torzulásai, valamint a hamisított gyógyszerekkel való lendületes kereskedelem a korrupció további példáinak számítanak. Piaci torzulások akkor keletkeznek, ha a gyártók „megvásárolják” az orvosok támogatását egyes speciális gyógyszerekhez, akik ennek következtében sokszor akkor is felírják ezeket a gyógyszereket, ha a beteg állapota azt nem is indokolja. Ez azonban nagymértékben megnöveli a gyógyszergyártó cégek marketingkiadásait, ezáltal pedig kevesebb pénz marad olyan új gyógyszerek kutatására és fejlesztésére, melyek a fejlődő országokban akár emberéleteket is menthetnek. Néhány fejlődő államban a gyógyszerekre fordított összegek az egészségügyi kiadások 50-90%-át teszik ki.
A korrupció elősegíti a hamisított gyógyszerek nyereséges kereskedelmét. A láncolat minden szintjén való megvesztegetések megkönnyítik a hamisított gyógyszerek eljutását a tudatlan fogyasztókig.

Az egészségügyben eluralkodott, egész világot behálózó korrupció a Transparency International szerint a HIV/AIDS elleni harcot is veszélyezteti. Ha a korrupciót nem fékezik meg, akkor önmagában a kiadások növelésével nem lehet megoldani az Afrikában, valamint más térségekben kialakult válságos helyzetet. Példaként a kenyai Nemzeti AIDS-Tanácsot említi, amely teljes egészében néhány magas rangú hivatalnok ellenőrzése alá került, akik a nemzetközi támogatásokat álcázó cégeken keresztül rendszeresen a saját csatornáikba vezetik. A korrupció közvetlenül még elő is segítheti a betegség terjedését, ha a steril kanülök szállítását vagy a vérvizsgálatot akadályozza. A Transparency International véleménye szerint a korrupció az ENSZ nyolc Millenniumi Fejlesztési Célkitűzéséből háromnak a teljesítését veszélyezteti, ugyanis a HIV/AIDS elleni harc mellett akadályozza a gyermekhalandóság csökkentését, valamint az anyák egészségének a javítását is.

A berlini székhelyű nem-kormányzati szerv ellenszerként elsősorban az átláthatóság javítását javasolja. Az adományozó és fogadó országoknak egyaránt könnyen hozzáférhető információt kellene biztosítaniuk az egészséggel kapcsolatos projektek és politikák kulcsfontosságú aspektusairól, ill. azok költségvetéséről. A költségvetési információkat leginkább az Interneten kellene elérhetővé tenni, így mindenki megnézhetné, hogy valóban megérkeztek-e a pénzösszegek, illetve, hogy mire fordítják azokat. Az államoknak világos magatartási szabályokat kellene meghatározni az egészségügyi alkalmazottak, valamint a magánszektor számára. Az érdekkonfliktusok esetére is szabályokat kellene felállítani, az egyes projekteket pedig független szakértőknek kellene megvizsgálniuk. A pályázatokat nyilvánosan és átláthatóan kellene kiírni, a korrupció minden ismert formáját pedig keményen meg kellene büntetni.


Forrás: http://www.aerzteblatt.de/v4/news/newsdruck.asp?id=22967


2006-02-06 15:46:02


Vissza