GYEMSZI-IRF volt ESKI főoldal
GYENGÉNLÁTÓKNAK Gyengénlátó verzió Alapértelmezett színséma
English
Oldaltérkép

GYEMSZI Informatikai és Rendszerelemzési Főigazgatóság - GYEMSZI IRF

Kábítószerügyi külön-gyűjtemény

    Bemutatkozás:
Az 1992-től gyarapodó gyűjtemény a kábítószer elleni harcban résztvevő szakemberek tájékoztatását szolgálja.

A külön-gyűjtemény kialakítására 1992-ben került sor a Phare Droginformációs és Dokumentációs rendszerek projekt követelményei szerint a GYEMSZI IRF (ESKI utódszervezete) könyvtárában.

A gyűjtemény célja a hazai kábítószer elleni harcban résztvevő szakemberek, szakértők, oktatók, egyetemi és főiskolai hallgatók, szociális munkások, rendőrök, újságírók tájékoztatása és szakirodalommal való ellátása, valamint a külföldi szakemberek tájékoztatása a hazai szakirodalomról. A külön-gyűjtemény nyilvános.

A kezdetben főleg adományokból álló gyűjtemény évről évre bővült, ajándék, csere és vásárlás útján. A 90-es évek alatt kapott dokumentumok nagy része angol nyelvű és elsősorban a kábítószerügyben illetékes kormányzati nemzetközi szervek (az ENSZ Nemzetközi Kábítószerellenőrző Tanács, az Európa Tanács Pompidou Csoportja, az EVSZ Anyagokkal Való Visszaéléssel Foglalkozó Programja) és az Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja) hivatalos kiadványaiból állt. Ezen túl egyes országok kábítószer politikájával, megelőzési programjaival foglalkozó dokumentumok is megtalálhatóak a gyűjteményben.

Az utóbbi évtizedben a kábítószerüggyel foglalkozó hazai kormányzati és civil szervezetekkel, intézményekkel való kapcsolatunk révén, illetve vásárlás útján a legfontosabb hazai dokumentumokkal is bővült az állomány.

A nyomtatott dokumentumok adatai és az elektronikus dokumentumok teljes szöveggel elérhetőek a könyvtár nyilvános katalógusában.

A hagyományos dokumentumok (könyv, folyóirat, úti jelentés) mellett az elektronikus dokumentumok (pl. The Beckley Foundation Drug Policy Programme (GB), Elisad Journals, National Drug Control Strategy (USA), EMCDDA kiadványok, jelentések) összegyűjtésére és tárolására is törekszünk.


    Elérhetőség:

    Cím:   1051 Budapest, Hold u. 1. II. emelet 232-es szoba.
    Telefon:   (06-1)-354-5372, (06-1)-354-5377.
    A gyűjtemény kezelője:   Kovács Beatrix,   e-mail: kovacs.beatrix@gyemszi.hu.
    Látogatási idő:   hétfőtől - csütörtökig:   9.00 - 16.00;   pénteken: 9.00 - 14.00 óra között.


  Magyar Orvosi Bibliográfia - MOB

  Lelőhelyjegyzék

  WHO külön-gyűjtemény

  Európai Uniós külön-gyűjtemény

  Kábítószeres külön-gyűjtemény

  Lapszemle -Függőségekről

  Könyvajánló
    Könyvajánló