GYEMSZI-IRF volt ESKI főoldal
GYENGÉNLÁTÓKNAK Gyengénlátó verzió Alapértelmezett színséma
English
Oldaltérkép

GYEMSZI Informatikai és Rendszerelemzési Főigazgatóság - GYEMSZI IRF

Szakkönyvtár

Olvasóterem:
Cím:1051 Budapest, Arany János u. 6-8.
Telefon: (06-1)354-5377, Fax: (06-1)354-5386
E-mail: konyvtar@gyemszi.hu, kkozi@gyemszi.hu

Az olvasóterem nyitva tartása:
hétfõ-csütörtök: 9.00 - 17.00;
péntek: 9.00 - 15.00

A Kábítószerügyi és a WHO külön-gyűjtemények kutatószobája:
Cím:1054 Budapest, Hold u. 1.
Telefon: (06-1)354-5372
E-mail: kovacs.beatrix@gyemszi.hu

Bemutatkozás

A GYEMSZI IRF Országos Egészségtudományi Szakkönyvtára az 1997. évi CXL. "kulturális törvény" és az Intézet alapító okirata alapján: nyilvános könyvtári státusszal működő országos szakkönyvtár, az Egészségügyi Világszervezet letéti könyvtára.
Könyvtárunk az egészségtudományi (népegészségügy, egészségügyi szervezés, egészségügyi közgazdaságtan, egészségügyi menedzsment, egészségügyi informatika, stb.) témakörébe tartozó irodalmat gyűjti és dolgozza fel.

A Szakkönyvtár Szervezeti és Működési Rendje
Gyűjtőköri szabályzat
Könyvtárhasználati Szabályzat
Szolgáltatások díjszabása
A könyvtár szakrendje
Előadásaink
Galéria
Kapcsolat

Szolgáltatások
 - Tájékoztatás,
 - Helyben olvasás,
 - Kölcsönzés,
 - Dokumentum-előkészítés,
 - Bel- és külföldi könyvtárközi kölcsönzés,
 - On-line katalógus,
 - Másolatkészítés,
 - Cikkmásolat megrendelése.
 - Hazai-és külföldi szakfolyóiratok tartalomjegyzékének és cikkeinek szolgáltatása
 - Számítógép, internet használat
 - Külön megrendelésre irodalomfigyelés (például farmakovigilancia, migráció az egészségügyben, intézményi publikációk)

Feladataink
Három külön-gyűjteménnyel rendelkezünk
 - Egészségügyi Világszervezet (WHO)
 - Kábítószerügyi gyűjtemény
 - Európai Unió egészségüggyel foglalkozó dokumentumai

A külön-gyűjtemények weboldalain többek között a legfontosabb adatbázisokhoz, elektronikus folyóiratokhoz nyújtunk hozzáférési lehetőséget.

A WHO gyűjtemény a legrégebbi a külön-gyűjteményeink között. 1987 óta rendszeresen megkapjuk a világszervezet angol nyelvű dokumentumait, mivel könyvtárunk a WHO letéti könyvtára. Az Egészségügyi Világszervezet dokumentumai az utóbbi években 99%-ban elektronikus úton is elérhetővé váltak. A katalógusunk multimédiás modulja segítségével a rekordokhoz kapcsolt pdf-ek tárolása, visszakereshetősége is lehetővé vált, így olvasóink a katalógusban keresve azonnal elérhetik az elektronikus dokumentumot.

1991-ben hoztuk létre a kábítószerügyi gyűjteményünket. Hazai és nemzetközi kapcsolatokat építettünk ki, ezek közül kiemelkedik az Európai Bizottság által támogatott Gateway projektben (2002-2008) való részvételünk, a magyar honlapokat mi válogattuk és értékeltük. 1999-től könyvtárunk tagja az ELISAD (European Association of Libraries and Information Services on Addictions) szervezetének, 2009 októberében az ELISAD 21. nemzetközi értekezletének mi voltunk a házigazdája.
2008-ban új rovatot indítottunk a lakosság számára: "Függőségekről mindenkinek" címmel, ebben lapszemle, könyvismertető, weboldal ajánló található.

Néhány éve kezdtük kialakítani az Európai Uniós gyűjteményünket. Az egészségüggyel foglalkozó elektronikus dokumentumok gyűjtésére fektetünk hangsúlyt.

Lelőhelyjegyzék Évenként összegyűjtjük a hazai egészségügyi, orvostudományi szakkönyvtárakban található külföldi orvosi és határterületi szakfolyóiratok adatait, melyeket 2005-ig kötet formájában jelentettünk meg. 2006-tól elektronikus formában tesszük elérhetővé a lelőhelyjegyzéket. Az utolsó években már a CD-ROM-ok, adatbázisok adatait is feldolgozzuk. Az adatbázishoz egy közös kereső felületetet alakítottunk ki, amelyben 2002-ig hozzáférhetők az adatok.

Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) adatbázis online érhető el, illetve ezzel párhuzamosan 2006-tól a nyomtatott forma helyett már CD-ROM-on jelenik meg (évente 4 CD). 1-1 CD mintegy 1000 új tételt tartalmaz.
A MOB-ban teljességre törekedve kerül feldolgozásra a Magyarországon megjelenő orvosi szakfolyóiratok szakcikkei, jelenleg közel 120 orvosi folyóirat feldolgozása folyik. Az adatbázisban a MOB 1990/1. számától érhetőek el az adatok. Lehetőség van egyszerű, összetett keresésre illetve böngészésre. 2005-től a folyóiratcikkek adatai mellett a folyóiratokban megjelent összefoglalókat is tartalmazza az adatbázis. A MOB megjelentetése - az Országos Széchényi Könyvtárral kötött együttműködés alapján 1957 óta - a könyvtár feladata.
2011 év vége óta az egyes folyóiratcímek alá weblinkeket helyeztünk el, melyek a folyóiratok saját honlapjaihoz vezetnek

Könyvtárunk kezdő weboldaláról elindulva még sok hasznos információhoz, dokumentumhoz juthat az olvasó.

Az E-forrásokra kattintva többek között az online ingyenesen elérhető egészségtudományi folyóiratok és magyar folyóiratok linkgyűjteményét találhatják meg, valamint egy összeállítást, a Könyvtárunkban elérhető adatbázisokban található folyóiratok listáját.
Az Adatbázisok menü pont alatt a könyvtári olvasótermi számítógépeinken elérhető adatbázisokról adunk tájékoztatást és egyúttal itt érhető el az a tájékoztató kiadvány, ami segédeszköz irodalomkutatáshoz, irodalomfigyeléshez.

Céljaink között szerepel, hogy rövid időn belül bevezetjük az elektronikus kölcsönzést. A távoli könyvtárhasználat is lehetővé válik, így pl. az otthonról történő előjegyzés, regisztráció, hosszabbítás.

 


  Magyar Orvosi Bibliográfia - MOB

  Lelőhelyjegyzék

  WHO külön-gyűjtemény

  Európai Uniós külön-gyűjtemény

  Kábítószeres külön-gyűjtemény

  Lapszemle -Függőségekről

  Könyvajánló
    Könyvajánló